Bildet viser Tjeldsundet og Tjeldøya sett fra Ulvikfjellet. Foto: Jan Eilertsen

 

M/K Tjeldsund

MK Tjeldsund1Regjeringa Nygårdsvold bevilget i 1935 en form for krisehjelp til Nord-Norge for å få fart i byggingen av dekkede fiskebåter. Fritjof Hårvik fikk innvilget tilskudd på denne ordninga og fikk i 1935 bygget en båt på Rognan, som var 46 fot lang, 14,3 fot brei og en dybde på 6,3 fot. Båten fikk innsatt en 30 hk Union motor og fikk innmontert ekkolodd.

Båten ble døpt M/K Tjeldsund og fikk registreringsnummer N 25 TS. Fritjof drev fiske med båten i mange år, vanligvis på Finnmark og i Lofoten. Som regel hadde han et mannskap på 7-8 mann, fordelt på 6 i forlugaren og 2 i akterlugaren. Fritjof Hårvik og maskinist Peder Grøttem delte akterlugaren i en årrekke. Mang en ungdom i bygda har hatt jobb på båten, og da hatt tilhold i forlugaren.

Når Fritjof avsluttet som fisker ble båten solgt til Sortland og senere videre til Tysfjord, der den ble omdøpt til «Våghals». En gruppe personer fra Tjeldsund med Lenar Arntsen i spissen, fikk kjøpt båten fra eieren i Tysfjord og brakt den tilbake til Ulvika, der den lå inntil den i 2003 kom til Nordnorsk Fartøyvernsenter og Båtmuseum i Gratangen. Her har den i perioden 2003-2009 gjennomgått total renovering og er satt tilbake til opprinnelsen.

Du kan lese om M/K Tjeldsund i Årbok for Tjeldsund 1990 og 1998.

MK Tjeldsund2MK Tjeldsund3MK Tjeldsund4MK Tjeldsund5MK Tjeldsund6


Her kan du se detaljer fra NNFA’s oppussing av båten:
http://www.nnfa.no/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=43


Bli med på prøvetur av M/K Tjeldsund:

http://www.youtube.com/watch?v=ZwCmBBYhcRg